ACİL ÇIKIŞ KAPILARI SERTİFİKALI STANDARTLARA UYGUN

ACİL ÇIKIŞ KAPILARI SERTİFİKALI STANDARTLARA UYGUN

Yangın, insanların can ve mal güvenliklerini tehdit eden bir tehlikedir. Gerekli önlemler alınmadığı sürece çok ciddi kayıplara yol açabilir. Yanıcı bir madde ile oksijen ve su birleştiğinde yangın olayı ortaya çıkmış olur.

Yangınlar, yanan maddenin özelliklerine göre 5 farklı tip olarak sınıflandırılmıştır. Yangın söndürme yöntemleri ve yangın söndürme sistemleri de yanan maddenin cinsine, yangının bulunduğu yerin özelliklerine ve yangına müdahale şekline göre farklılık gösterir.

Yangınları önlemenin en etkili yolu şüphesiz ki yangın çıkmasını önlemektir. Ancak yıkıcı yangın riskine karşı yangın söndürme sistemleri de önceden planlanmış ve devreye alınmış olmalıdır. Her yangın tipi ve yangın alanı için aynı tip yangın söndürücü kullanılamaz. Dolayısıyla yangının cinsine ve bölgenin yangın yüküne uygun olarak yangın söndürme sistemi seçimi yapılmalıdır.

Yangın söndürme cihazı, içeriğindeki malzemeler sayesinde ısı ve oksijen arasındaki bağlantıyı kesmeye yarayan basınçlı bir cihazdır. Çok farklı ebat ve özelliklerde üretilebilen bu cihazlar, özellikle yangınların oluşma aşamasında söndürülmesinde büyük önem taşırlar. Yangın söndürme cihazları, yangınların özelliklerine göre farklı tipte üretilirler.

En yaygın yangın söndürme sistemleri:

Gazlı Söndürme Sistemleri: Gazlı yangın söndürme sistemleri, yanıcı madde ile oksijen arasındaki bağı yanmayan gazlar ile kesme mantığı ile üretilen sistemlerdir. Gazlı yangın söndürme sistemlerinin yangını söndürürken aynı zamanda insan için de boğucu veya yakıcı etki göstermemesi gerekir.

Sulu Söndürme Sistemleri: Sulu yangın söndürme sistemleri, yanıcı maddeyi soğutarak yangın söndürme prensibine göre çalışırlar. Bu nedenle kullanım alanları sınırlıdır. Sulu söndürme sistemleri, kullanıldıkları alandaki ekipmanı büyük oranda kullanım dışı bırakacağından yapısal yangınları söndürmede veya yangın boyutu ekipman kurtaracak seviyeyi aştığında kullanılırlar. Ayrıca yangın sonrası soğutma işlemi için de sulu söndürme sistemleri kullanılır.

Sprinkler Söndürme Sistemleri: Sprinkler sulu söndürme sistemi, yağmurlama yöntemiyle su kullanarak otomatik olarak yangın söndürme prensibiyle çalışan bir sistemdir. Sprinkler söndürme sistemleri su tankı, tesisat boruları, basınç pompası ve sıcaklık ayarlı nozullar gibi ana bileşenlerden oluşur. Sprinkler yani yağmurlama sisteminde nozul veya sprinkler adı verilen su boşaltım ekipmanlarında sıcaklığa duyarlı olarak patlayan cam tüp sayesinde mekanik olarak otomatik söndürme işlemi başlar. Cam tüplerin içerisinde farklı sıcaklıklarda genleşerek camı patlatan sıvılar bulunur.

Su Sisi Söndürme Sistemleri: Su sisi yangın söndürme sistemi, sprinkler sistemine benzer söndürme prensibi ile çalışmaktadır. Yüksek basınçlı suyun oluşturduğu sis sayesinde daha az su sarfiyatı ve daha az söndürme sonrası hasar ile yangın söndürme amaçlanır.

Hidrant Sistemleri: Yangın hidrant sistemleri, yangın sırasında itfaiyenin yapıya dışarıdan müdahale edebilmesi için kullanılan ekipmanlardır. Çevre hidrant sistemleri, bina yangın söndürme sisteminde depolanan suyun itfaiye tarafından kullanılması için tasarlanmaktadır.

Yangın Dolapları: Yangın dolapları, binanın yangın söndürme sistemindeki suyun bina içinde kullanılması amacıyla tasarlanan ekipmanlardır.

Köpüklü Söndürme Sistemleri: Köpüklü yangın söndürme sistemleri genel olarak sıvı madde ve yakıtların söndürülmesinde kullanılmaktadır. Köpük öz kütlesinin sıvıdan daha düşük olması nedeniyle köpüğün sıvı üstünde kalması sonucu oksijen ile yanıcı madde ilişkisini keserek söndürme prensibine dayanır.

Kuru Kimyevi Tozlu Söndürme Sistemleri: Tozlu yangın söndürme sistemleri, söndürücü olarak kimyasal tozun kullanıldığı sistemlerdir. Söndürücü olarak kullanılacak kimyasal tozun bulunduğu kaplar veya büyük tanklar, tozu itmeye yarayan basınçlı azot gazı ile doldurularak tozun yangına püskürtülmesi mantığı ile çalışır. Tozlu söndürme sistemlerinde, söndürücü olarak kullanılan toz yanıcı madde üzerinde bir tabaka oluşturarak hava ile yanıcı madde arasındaki bağı keser.

Davlumbaz Söndürme Sistemi: Davlumbaz yangın söndürme sistemleri, mutfaklarda ocak yangınlarını söndürmek için geliştirilmiş bir sistemdir. Ocak üstünde biriken yağlar, zamanla katı yakıt haline döner ve yangınlara neden olabilirler. Çoğunlukla gaz ve kızgın yağ bulunan ocak yangınlarını diğer yangın söndürme yöntemleri ile söndürmek çoğu zaman mümkün değildir. Davlumbaz yangın söndürme sistemleri, kızgın yağ yangınları için geliştirilmiş potasyum karbonat bazlı sıvı söndürücü kullanarak yangın söndürmeyi sağlar. Sıvı söndürücü, kızgın yağ yangınları üzerinde köpük şeklinde bir tabaka oluşturarak alevlerin oksijen ile temasını keser.

Pano İçi Söndürme Sistemleri: Pano içi yangın söndürme sistemleri, elektrik panolarında çıkan yangınları otomatik olarak küçük alanda söndürme amacıyla tasarlanan sistemlerdir. Söndürücü olarak FM 200 gaz türlerinden biri olan HFC-236fa – hekzaflorpropan gazı kullanılır.

İzmit En Kaliteli Yangın Söndürme Sistemleri hakkındaki sorularınızı Whatsapp üzerinden sorabilirsiniz. Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Menü